Kiełki brokułów poprawiają mikroflorę i pomagają przy autyzmie

brokuly kielki

Niedawne badanie nad otrzymanym z kiełków brokułów suplementem sulforaphane wykazało, że u osób, którzy go przyjmowali, znacznie wyeliminowano nieprawidłowe zachowania autystyczne.

Ponieważ moja córka jest zdiagnozowana na chorobę autoimmunologiczną, jak również ostre objawy regresyjnego autyzmu, ja – tak jak tysiące innych rodziców – szukam i czytam badania, by pomóc tej zwiększającej się populacji dotkniętych autyzmem dzieci i młodych dorosłych:

„W kontrolowanych przez placebo, podwójnie ślepych, randomizowanych próbach, młodzi mężczyźni (13-27 lat) z ostrym ASD otrzymywali fitochemiczny sulforaphane (n = 29) – otrzymany z ekstraktu kiełków brokułów – albo niczym nieróżniące się placebo (n = 15). Znacznie większa liczba uczestników otrzymujących sulforaphane poprawiła interakcje społeczne, nieprawidłowe zachowanie i komunikację werbalną (P = 0.015–0.007)”.

brokuly

Po zakończeniu podawania sulforaphane całkowite wyniki na każdej skali podniosły się w kierunku poziomów sprzed leczenia. Dietetyczny sulforaphane o potwierdzonej niskiej toksyczności został wybrany z uwagi na jego zdolność odwracania anomalii wiązanych z ASD, łącznie ze stresem oksydacyjnym i niższą zdolnością przeciwutleniaczową, zmniejszoną syntezą glutationu, zaburzeniami czynności mitochondriów i fosforylacją oksydacyjną, zwiększoną peroksydacją lipidów i zapaleniem nerwów.

Tykające toksyny

Wielu z nas będących w okopach autyzmu, z bardzo chorymi dziećmi, dobrze zna te określenia: „stres oksydacyjny, mniejsza zdolność przeciwutleniaczowa, zmniejszona synteza glutationu, zaburzenia czynności mitochondriów i fosforylacji oksydacyjnej, zwiększona peroksydacja lipidów i zapalenie nerwów”, bo widzieliśmy je u naszych dzieci i w zwiększających się przez lata badaniach, takich jak to:

Narażenie na stres oksydacyjny poprzez reagent sulfhydrylu tiomersal spowodowały większy spadek wskaźnika GSH/GSSG i wzrost wolnych rodników w autyzmie w porównaniu z komórkami kontrolnymi. Ostre narażenie na fizjologiczny poziom tlenku azotu zmniejszył omitochondrialny potencjał błonowy w większym stopniu w autyzmie LCL, mimo że GSH/GSSG i stężenia ATP podobnie zmniejszyły się w obu liniach komórkowych. Wyniki te sugerują, że autyzm LCL wykazuje zmniejszoną zdolność rezerwy glutationu zarówno w cytoplazmie, jak i mitochondriach, które mogą zagrażać obronie antyoksydacyjnej i zdolności detoksykacji w warunkach prooksydacyjnych.

I to:

Jednym z negatywnych skutków działania rtęci podczas jej akumulacji w organizmie, w regionie zanieczyszczonym rtęcią, jest nadmierne uwalnianie reaktywnych form tlenu i wzrost peroksydacji lipidów w komórkach.

[…]

Teresa Conrick

Więcej informacji na:

http://healthimpactnews.com/2014/broccoli-sprouts-improve-autism-and-the-microbiome/#sthash.xJ6AZpCU.dpuf

wolna-polska.pl

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s