gmo

 

IOZN

GMO – śmierć ukryta w pożywieniu!

 

Szanowna Pani, Szanowny Panie,

spożywanie produktów zawierających w składzie GMO zwiększa ryzyko zachorowania na raka, może wywoływać bezpłodność oraz przyspiesza procesy starzenia i obumierania komórek. Tak pokazały wszystkie niezależne (nie te wykonywane na zlecenie koncernów paszowych) badania prowadzone na zwierzętach.

Ann Clark – badaczka zajmująca się wpływem inżynierii genetycznej na środowisko, już blisko 10 lat temu udowodniła, że wprowadzenie do roślin nowych genów powoduje nieprzewidywalne zmiany. Powstają rośliny-mutanty, które są sztucznie wyhodowane w laboratorium.

Wprowadzone raz do naturalnych ekosystemów wywołują nieodwracalne zmiany:

  • Ginie wiele odmian tradycyjnych upraw (rzepak, ryż);
  • Koniec z uprawami ekologicznymi – raz zanieczyszczone przez GMO, przestaną być ekologiczne;
  • Uprawy GMO zwiększają zużycie pestycydów i skażenie środowiska – zabijają pszczoły i inne pożyteczne organizmy, np. biedronki. Pszczoły giną masowo przez zatrucie wywołane pestycydami. Bez pszczół czeka nas klęska żywiołowa!;
  • Substancje, które produkują rośliny GM w celu zabijania owadów lub wykorzystywane przy uprawach GMO (herbicydy) trują ludzi i zwierzęta;
  • Żywność zmodyfikowana ma mniejszą wartość odżywczą od żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych;
  • Wzrasta liczba alergii – genetycznie modyfikowane rośliny są zaprojektowane w taki sposób, aby produkować zwiększone ilości białka (glutenu) chroniącego je przed chorobami i szkodnikami, ale są zbyt alergizujące dla wielu osób.

Niedawne badania prowadzone w Stanach Zjednoczonych, w których uprawa GMO zajmuje prawie 50% użytków rolnych, wykazały, że pomiędzy 1996 r. a 2011 r. rolnicy, którzy prowadzili uprawy GMO, zastosowali o 24% więcej herbicydu niż rolnicy uprawiający te same, lecz niezmodyfikowane genetycznie uprawy.

gmo2

Oznacza to zatem, że uprawy GMO wykorzystują o wiele więcej chemii niż te prowadzone tradycyjnymi metodami.

Chcemy aby Polska była strefą wolną od GMO w 100%!

Dowody są niezaprzeczalne – GMO zatruwa ludzi i wyniszcza środowisko. Wskutek tego zostaniemy wystawieni na działanie szkodliwych czynników o niespotykanej dotąd skali!

 gmo3

Nie pozwól, by tak się stało! Rozwiązaniem jest stanowcze zamknięcie granic Polski na uprawy GMO oraz na import pasz i produktów żywnościowych z GMO.

Poprzyj nasz apel do rządu polskiego [polskiego, cha-cha… — przyp. TAW], który powinien wprowadzić jak najszybciej jasne zapisy ustaw, gwarantujące nienaruszalność środowiska naturalnego i bezpieczeństwo żywnościowe!

Możesz to zrobić tutaj, klikając w ten link:

http://petycje.iozn.pl/gmo/index.php?action=info&kod=IO06K3ZW99

Decyzje o losie GMO zapadają dziś, nie stój obojętnie!

Sprawa jest o tyle ważna, że właśnie teraz w Polsce ważą się losy żywności i upraw GMO – trwają prace nad nowelizacją ustawy o GMO. Unijne prawo dopuszcza uprawę niektórych odmian roślin transgenicznych, lecz ostateczną decyzję w tym zakresie Komisja Europejska pozostawiła do rozpatrzenia krajom członkowskim.

Wyraź swoje zdanie na ten temat i dołącz do pikiety antyGMO.

Gdzie?

Pałac Prezydencki w Warszawie, Krakowskie Przedmieście 46/48.

Kiedy?

Sobota, 10.01.2015 r., godzina 12.00.

My też tam będziemy.

Faustyna Guzowska

Instytut Ochrony Zdrowia Naturalnego

faustyna

 

Instytut Ochrony Zdrowia Naturalnego (L’Institut pour la Protection de la Santé Naturelle) – http://www.iozn.pl

Rue du Vieux Marché aux Grains, 48,

1000 Bruksela,

Belgia

Kontakt w języku polskim: kontakt@iozn.pl

Kontakt w języku francuskim i angielskim: contact@ipsn.eu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s