Zioła z własnej doniczki – co warto uprawiać w kuchni?

szałwia

Przygotowując swoje ulubione potrawy zwykle sięgamy do pojemniczków z przyprawami. Wśród nich nie brakuje na pewno aromatycznych suszonych ziół, które nadają jedzeniu nie tylko niepowtarzalny smak, ale również cudowny aromat. Dziś proponujemy zioła w innej odsłonie – świeże, z własnej uprawy.

Niewiele potrzeba, aby taki „ogródek” stworzyć na własnym oknie. Pomyślcie nie tylko o walorach smakowych, jakie zyskają przygotowane przez was posiłki; wyobraźcie sobie również, jak miło będzie wstawać rano i patrzeć, jak w kuchni zieleni się wasza mini plantacja.

Uprawa ziół w domu może być także świetną, pouczającą zabawą. Każdemu dziecku frajdę sprawi sadzenie, sianie czy nawet opieka nad zakupioną sadzonką.

Skąd wziąć zioła do domowej hodowli?

Roślinki można kupić obecnie w większości supermarketów, a nawet w sklepach osiedlowych. Posadzone są zwykle w małej plastikowej doniczce. Po przyniesieniu do domu należy pamiętać, aby je przesadzić do większego naczynia.

Nasionka wybranych roślin można zakupić również w sklepie ogrodniczym. Warto popytać także znajomych, posiadających ogródek warzywny. Zapewne mają w nim szczypiorek i pietruszkę, którymi bez problemu się podzielą.

Rozmieszczenie ziół

Zioła można posadzić wedle fantazji, tzn. albo każde umieścić w osobnej doniczce, albo zrobić ziołową kompozycję w jednej większej. Na rynku dostępnych jest wiele ciekawych pojemników, mis, donic… Bez problemu znajdziecie coś, co doskonale wkomponuje się w wystrój waszego mieszkania.

Jakie zioła warto uprawiać w domu?

  • Szczypiorek  dzięki delikatnemu posmakowi cebuli jest szeroko stosowany w kuchni. Można go dodać do omletów, serów (szczególnie białego), sałatek czy ryb. Jest ozdobą każdej kanapki 🙂

  • Pietruszka – trudno wyobrazić sobie zupę bez niej. W kuchni zastosowanie ma zarówno korzeń, jak i natka (posiekaną można mrozić lub przechowywać w formie suszu). Używana, by nadać potrawie aromat oraz ją ozdobić.

  • Oregano – moje ulubiona przyprawa. Nieoceniona przy potrawach z makaronem, pizzy, jako dodatek do sosów (szczególnie tych na bazie pomidorów). Trudno sobie wyobrazić specjały kuchni włoskiej bez jej wykorzystania.

  • Rozmaryn  dodawany do potraw mięsnych i ryb. Jest składnikiem wielu marynat.

  • Estragon – świeży estragon ma bardzo intensywny smak, dlatego trzeba go używać z umiarem. Dzięki delikatnemu posmakowi anyżu jest idealny do kurczaka i ryb. Zioło można suszyć i mrozić (najlepiej w szczelnym pojemniku). Niezastąpiony w marynatach i kiszonkach nadaje jędrności ogórkom i kapuście.

  • Tymianek  warto dodawać go do potraw z drobiu, sosów, pieczonych mięs, dziczyzny, ryb i sałatek.

  • Bazylia – bardzo aromatyczne zioło. Ma ostry smak, który doskonale uzupełnia wszelkiego rodzaju potrawy z pomidorów. W kuchni wykorzystuje się zarówno świeże liście, jak i te wcześniej ususzone. Sałatka, sos czy danie mięsne dzięki niej zyska wiele na walorach smakowych.

StressFree.pl

fot. stressfree.pl

Zdrowe życie:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s